Jadłospis
Poniedziałek 20.01.2025r.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże
- masło Zambrowskie 5 g składniki: (mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy ( mleko)
- kiełbasa szynkowa 25 g składniki: mięso wieprzowe z szynki 77%, woda, sól, białko sojowe, stabilizator E 451, błonnik pszenny bezglutenowy, białko zwierzęce wieprzowe, przeciwutleniacze E 316, maltodekstryna, ekstrakty roślinne, przyprawy, cukier gronowy, wzmacniacz smaku E 621, (gluten, gorczyca, soja) (gluten, mleko, soja)
- ogórek kiszony 20 g
- kakao z miodem 3 g składniki: mleko 2%, miód 2 g, kakao (gluten, soja, cynamon, mleko łącznie z laktozą)
- brzoskwinia
Obiad:
- kapuśniak z ziemniakami 220 g składniki: woda, mięso w/p, kapusta kiszona ,pietruszka, marchewka, seler, (seler) por, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól morska, mieszanka warzyw, śmietana: śmietanka, żywe kultury bakterii (soja, sezam, mleko, gluten)
- makaron razowy z truskawkami (35g+60g) z sosem jogurtowym (40g) składniki: makaron : mąka makaronowe pszenna pełnoziarnista, truskawki, jogurt naturalny : mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii, cukier 2g ( mleko, gluten, orzeszki ziemne, sezam)
- sok Kubuś
Podwieczorek:
- chleb pszenno – żytni z mieszanką ziaren 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże ( mieszanka ziaren: płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie)
- masło Zambrowskie 5 g składniki : mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy ( mleko)
- ser żółty 35 g składniki: ser : mleko krowie pasteryzowane, stabilizator – chlorek wapnia podpuszczka mikrobiologiczna, kultury bakterii mlekowych, barwnik annato, sub. konserwujące – azotyn sodu (mleko)
- pomidor 20 g
- herbata 220 ml składniki: woda, herbata, cukier 3 g
Wtorek 21.01.2025r.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z mieszanką ziaren 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże ( mieszanka ziaren: płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: olej roślinny rzepakowy, śmietanka , barwnik annato, aromat (mleko)
- parówka drobiowa na ciepło 20 g składniki: mięso drobiowe, woda, sól, emulsja kolagenowa, stabilizator E 451, przyprawy, błonniki: grochowy, sojowy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacze: E 316, E 315, ekstrakt drożdży, regulator kwasowości E 262,substancja konserwująca 250 (gluten, gorczyca, soja)
- rzodkiewka 20 g
- keczup
- kawa zbożowa na mleku 2% z miodem 3g składniki: mleko, cykoria, żyto, miód 2 g, (gluten, mleko łącznie z laktozą)
- mandarynka
Obiad:
- zupa grysikowa 250 g składniki: woda, mięso drobiowe, kasza manna, marchewka, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól morska (soja,orzechy, seler, sezam)
- filet z Miruny 70 g składniki: filet z Miruny, jajka, bułka tarta, sól morska, olej rzepakowy , pieprz cytrynowy (ryba, jajka, gluten)
- ziemniaki 110 g
- surówka z kapusty kiszonej 80 g składniki: kapusta, por, marchewka, sól morska, pieprz czarny, oliwa z oliwek, cukier 0,5 g
- napój jabłko – mięta 230 ml składniki : woda, sok jabłkowy, mięta, miód 3 g
Podwieczorek:
- bułeczka maślana z masłem z dżemem 30 g składniki: maka pszenna, woda, sól,jaja, margaryna, drożdże, cukier, środek do przetwarzania mąki Saturnus (mąka pszenna – emulgator E 472 e, maka sojowa, kwas askorbinowy, enzymy,
- dżem truskawkowy niskosłodzony 20 g składniki: truskawka, cukier, woda, substancja żelująca – regulator kwasowości
- herbata 230ml składniki: woda, cytryna, herbata, goździki, cukier 2 g
Środa 22.01.2025r.
Śniadanie:
- płatki wielozbożowe płatki śniadaniowe na mleku 250g składniki: mleko 2%, mąka 76%, ( pszenna, ryżowa, pszenna pełnoziarnista, owsiana, kukurydziana, jęczmienna) cukier, inulina, skrobia pszenna, olej słonecznikowy, cynamon, melasa trzcinowa, regulator kwasowości: fosforan sodu: emulgator: lecytyna, aromaty (mleko z laktozą, soja, orzechy)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: olej roślinny rzepakowy, śmietanka, barwnik annato, aromat (mleko)
- bułka angielka z masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), woda, sól, drożdże, mąka sojowa (gluten, soja)
- serek Danio 25 g składniki : serek : twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych (mleko)
- sok Kubuś
Obiad:
- zupa pomidorowa z natką pietruszki 250 g składniki: woda, mięso w/p, koncentrat pomidorowy, pietruszka, marchewka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól morska, makaron: maka pszenna, śmietana: śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii naturalnych (soja, seler, gluten)
- ziemniaki z wody z koperkiem 110 g
- mięso duszone z warzywami 60 g składniki: mięso w/p, mix warzyw, mieszanka ziół, sól morska, pieprz, olej rzepakowy (seler, gluten)
- surówka z warzyw mieszanych 80 g składniki: kapusta biała, marchewka, seler, por, żurawina suszona, majonez, sól morska, cukier 1 g ( mleko, seler, dwutlenek siarki, gluten)
- kompot wiśniowy 220 ml składniki: woda, wiśnie, cukier 3 g
Podwieczorek:
- chleb pszenno - żytni z ziarnami z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (gluten)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- szynka gotowana 20 g składniki: mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, białko zwierzęce, białko sojowe, stabilizator E 451, błonnik pszenny, aromaty, regulator kwasowości, substancja konserwująca E 250 (gluten, gorczyca, seler, soja)
- papryka 20 g
- herbata malinowa 230 ml składniki: woda, owoc maliny, hibiskus, owoc jabłka, aronii, koncentrat soku malinowego, cukier 3g
Czwartek 23.01.2025r.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z ziarnami 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie, dynia)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko)
- szynka drobiowa 20 g składniki: mięso drobiowe z fileta kurczaka (81%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, błonniki roślinne (cytrynowy, ziemniaczany), białko indycze, cukier, aromaty przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca: azotyn sodu
- ogórek zielony 20 g
- mleko 220 ml (mleko)
- mandarynka
Obiad:
- zupa fasolowa z ziemniakami 250 g składniki: woda, ziemniaki, mięso w/p, fasola Jaś ,seler, por, ziele angielskie, zielona pietruszka, pieprz, sól morska , śmietana śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii naturalnych( gluten,seler)
- filet drobiowy w sosie śmietanowym 130 g składniki: filet z kurczaka, śmietana: śmietanka, żywe kultury bakterii,mąka pszenna, sól morska, pieprz, olej rzepakowy, por ( gluten, mleko)
- kasza pęczak 35 g (gluten)
- surówka grecka 80 g składniki: sałata , rzodkiewka, pomidor, papryka, ogórek zielony, pestki dyni, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól morska, koperek, cukier 1 g (soja, gluten)
- kompot owocowy 220 ml składniki; woda, owoce mrożone, miód 2 g
Podwieczorek:
- ciastka kruche 60 g składniki: mąka pszenna , woda, cukier, margaryna, mleko w proszku odtłuszczone, substancja konserwująca sorbinian potasu, sól,lecytyna sojowa, kwas cytrynowy, aromat , barwnik beta karoten, glukoza,( gluten, soja)
- herbata czarna z cytryną 200 g składniki : napar z herbaty czarnej, cytryna, cukier 3 g
Piątek 24.01.2025 r.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z mieszanką ziaren 35 g składniki: mąka pszenna (gluten),mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże ( mieszanka ziaren: płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko)
- kiełbasa krakowska 25 g składniki: mięso wieprzowe, mięso wołowe, woda, sól, emulsja kolagenowa, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizator E 451,substancja zagęszczająca 407 a, przyprawy, błonnik pszenny, ekstrakty roślinne (gluten, soja, gorczyca)
- pomidor 25g
- kawa zbożowa na mleku 2% z miodem 3g składniki: mleko, cykoria, żyto, miód 2 g (gluten, mleko łącznie z laktozą)
- jabłko
Obiad:
- zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym 250 g składniki: woda, mięso w/p , brokuła, marchew, pietruszka, seler (seler), zielona pietruszka, pieprz, sól morska, śmietana: śmietanka, żywe kultury bakterii, grosze ptysiowy: jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól (seler, gluten, mleko, jajka)
- łazanki z kapustą z mięsem z makaronem 180 g składniki: mięso w/p, kapusta kiszona, makaron pełnoziarnisty ,sól morska, mix przypraw, cebula, olej rzepakowy ( soja, seler, gluten)
- herbata malinowa 230 ml składniki: woda, owoc maliny, hibiskus, owoc jabłka, aronii, koncentrat soku malinowego, cukier 3g
Podwieczorek:
- pączuszki drożdżowe 60 g składniki: mąka pszenna ,woda, cukier, sól, margaryna, drożdże, błonnik, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, środek do przetwarzania mąki Saturnus, emulator E 472e, mąka sojowa, kwas askorbinowy, jajka, enzymy, aromat: annat, karoteny, witaminy: A,D,E, substancje konserwujące - E211, E202,olej rzepakowy , barwnik E122 i E 124 (soja, gluten, jajka, soja)
- herbata czarna z cytryną 200 g składniki : napar z herbaty czarnej, cytryna, cukier 3 g
Z niezależnych od nas przyczyn jadłospis w danym dniu może ulec zmianie, za co przepraszamy.