Jadłospis
Poniedziałek 15.04.2024r.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka
żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże
- masło Zambrowskie 5 g składniki:olej roślinny rzepakowy, śmietanka , barwnik
annato, aromat (mleko)
- kiełbasa żywiecka 25 g składniki: mięso wieprzowe, woda, sól, emulsja
kolagenowa,stabilizator E 451, przyprawy, błonniki: grochowy, sojowy,ekstrakty
przypraw, przeciwutleniacze: E 316, E 315, ekstrakt drożdży, regulator kwasowości E
262,substancja konserwująca 250 (gluten, gorczyca, soja)
- ogórek zielony 20 g
- kawa zbożowa na mleku 2% z miodem 3g składniki: mleko, cykoria, żyto, miód,
(gluten, mleko łącznie z laktozą)
- brzoskwinia
Obiad:
- zupa jarzynowa z ziemniakami 250 g składniki: woda, ziemniaki, mięso w/p,kalafior,
brokuł, marchewka, pietruszka, fasolka zielona, seler, por, ziele angielskie, zielona
pietruszka, pieprz, sól morska (gluten,seler)
- zapiekany ryż z jabłkiem z polewą jogurtową składniki: ryż, jabłka, jogurt: śmietanka,
żywe kultury bakterii jogurtowych, cukier 2 g ( mleko, gluten)
- sok pomarańczowy 230 ml
Podwieczorek:
- chleb pszenno – żytni z mieszanką ziaren 35 g składniki: mąka pszenna (gluten),
mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże ( mieszanka ziaren: płatki żytnie, płatki
owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie)
- masło Zambrowskie 5 g składniki : mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny
rzepakowy ( mleko)
- jajko krojone z szczypiorkiem 40 g składniki: jajko, szczypiorek, sól , pieprz, masło
(jajka, mleko )
- pomidor 20 g
- herbata owocowa 220 ml składniki: woda, mix owoców, hibiskus, koncentrat soku
malinowego, cukier 3 g
Wtorek 16.04.2024r.
Śniadanie:
- chleb pszenno - żytni z ziarnami z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka
żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (gluten)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: (mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny
rzepakowy ( mleko)
- parówka drobiowa na ciepło 20 g składniki: mięso drobiowe, woda, sól, emulsja
kolagenowa, stabilizator E 451, przyprawy, błonniki: grochowy, sojowy,ekstrakty
przypraw, przeciwutleniacze: E 316, E 315, ekstrakt drożdży, regulator kwasowości E
262,substancja konserwująca 250 (gluten, gorczyca, soja)
- papryka czerwona 20 g
- keczup 10 g
- kakao z miodem 3 g składniki: mleko 2%, miód, kakao (gluten, soja, cynamon, mleko
łącznie z laktozą)
- banan
Obiad:
- zupa fasolowa z zacierką 250 g składniki: woda,mięso wędzone, fasola , seler,
marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, makaron zacierka:
mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, mąka makaronowa z pszenicy durum
(semolina), jaja płynne pasteryzowane, chłodzone (20%), woda, kurkuma – przyprawa,
majeranek ( seler, soja, gluten)
- paluszki rybne 60 g składniki: filet z morszczuka, panierka sypki, mąka pszenna, sól,
drożdże, woda, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana (śladowe ilości skorupiaków,
jaj, mleka, soi, selera, gorczycy)
- ziemniaki z koperkiem 110 g składniki: ziemniaki, koperek
- surówka na zielono z pestkami dyni 90 g składniki: ogórek zielony, kapusta pekińska,
szczypiorek, kukurydza, rzodkiewka, koperek, pestki dyni, sól morska, miód 1 g,oliwa z oliwek,
sok z cytryny ( gluten, dwutlenek siarki, mleko)
- lemoniada miodowo - cytrynowa 230 ml składniki: woda, sok z cytryny, miód wielokwiatowy 3 g
Podwieczorek:
- jogurt Polski 100 g składniki: mleko, owoce, cukier , skrobia, stabilizator: pektyny:
koncentrat z marchwi i soku z buraka, aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych (mleko)
- chrupki kukurydziane (gluten)
Środa 17.04.2024r.
Śniadanie:
- płatki kukurydziane na mleku 250 g składniki: mleko 2% z laktozą, płatki kukurydziane Corn- Flaksy : mąka kukurydziana,
ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwnik : karoteny, karmel (mleko łącznie z laktozą, gluten)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: olej roślinny rzepakowy, śmietanka, barwnik annato, aromat (mleko)
- bułka hotelowa z masłem 35 g składniki: mąka pszenna ,mąka sojowa, woda, sól, drożdże, środek do przetwarzania mąki
Saturnus (mąka pszenna, emulator E 472e, kwas askorbinowy, enzymy (gluten, soja)
- serek Almette 25 g składniki : ser twarogowy odtłuszczony, mleko w proszku, sól, regulator kwasowości, naturalny aromat (
mleko)
- rzodkiewka, szczypiorek 20 g
- ananas
Obiad:
- rosół z makaronem z natką pietruszki 250 g składniki: woda, mięso w/p, pietruszka, marchewka, seler, por, liść laurowy, ziele
angielskie, zielona pietruszka, sól morska (soja, seler, gluten, sezam)
- ziemniaki z wody z koperkiem 110 g
- mięso duszone w ziołach 60 g składniki:mięso drobiowe,mix przypraw ( soja,gluten)
- sałata z sosem jogurtowym 80 g składniki: sałata, jogurt naturalny: śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych, sól morska,
cukier 1 g( mleko)
- kompot wiśniowy 220 ml składniki: woda, wiśnie , cukier 3 g
Podwieczorek:
- chleb pszenno - żytni z ziarnami z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże,
mieszanka ziaren (gluten)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- szynka wiejska 30 g składniki: mięso wieprzowe, woda, sól, emulsja kolagenowa, skrobia ziemniaczana,białko sojowe,
stabilizator E 451,substancja zagęszczająca 407 a, przyprawy, błonnik pszenny, ekstrakty roślinne (gluten gorczyca)
- pomidor 20 g
- herbata 230ml składniki: woda, cytryna, herbata, cukier 2 g
Czwartek 16.02.2023 r.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z ziarnami 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia,
zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (płatki żytnie, płatki owsiane, siemię
lniane, słonecznik, otręby żytnie, dynia)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato,
aromat (mleko)
- szynka gotowana z indyka 25 g składniki: filet z indyka, woda, sól, białko sojowe,
stabilizator E451, substancja żelująca E 407, błonnik pszenny, bezglutenowy, białko
zwierzęce wieprzowe, przeciwutleniacze E316, ekstrakty roślinne, aromaty, regulator
kwasowości E 262, substancja konserwująca E250 (gluten, gorczyca)
- pomidor 20 g
- mleko 220 ml (mleko)
- mandarynka
Obiad:
- zupa selerowa z groszkiem ptysiowym 250 g składniki: woda, seler,
ziemniaki,marchewka, pietruszka, seler,por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny,
śmietana: śmietanka, żywe kultury bakterii, groszek ptysiowy ( mleko,soja, seler,
gluten)
- klopsiki w sosie pomidorowym 130 g składniki: mięso w/p, jajko, kasza manna, passata
pomidorowa, jogurt : śmietanka, żywe kultury bakterii, mąka pszenna, sól morska, pieprz
( gluten, mleko)
- kasza jęczmienna 35 g (gluten)
- surówka z kiszonych ogórków z papryką 80 g składniki: ogórek kiszony, papryka, por,
słonecznik, cukier 2 g
- kompot owocowy 220 ml składniki; woda, owoce mrożone, miód 2 g
Podwieczorek:
- rogal z masłem z dżemem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten),woda, cukier, sól, drożdże,
mak, środek do przetwarzania mąki Saturnus, emulator E 472e, mąka sojowa, kwas
askorbinowy, enzymy (soja, gluten)
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato,
aromat (mleko)
- dżem owocowy 20 g składniki: wiśnie, cukier, woda, substancja żelująca – regulator
kwasowość
- herbata owocowa 200 ml składniki: woda, dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina
(0,5%), maltodekstryna, cukier 3 g
Piątek 17.04.2024 r.
Śniadanie:
- chleb pszenno - żytni z ziarnami z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia,
zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (gluten)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato,
aromat (mleko)
- polędwica sopocka 25g składniki: schab wieprzowy, woda, sól, białko sojowe, stabilizator E
451, błonnik pszenny, aromaty, glukoza, substancja żelująca E 407 (gluten, gorczyca)
- ogórek kiszony 20 g
- kakao naturalne na mleku 230 ml składniki: mleko spożywcze 2%, kakao, cukier 3 g (mleko
łącznie z laktozą, soja, gluten, cynamon)
- banan
Obiad:
- krupnik z ryżu 220 ml składniki: woda,ryż , mięso w/p, pietruszka, marchewka, seler, por, liść
laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól morska ( gluten, seler)
- kotlecik drobiowy w kukurydzianej panierce 70 g składniki: pierś z kurczaka, jajka, sól morska,
pieprz czarny, bułka tarta, płatki kukurydziane: mąka ryżowa, owsiana, kukurydziana, cukier,
kukurydza, rozpuszczalny błonnik kukurydziany, barwnik: annat, węglan wapnia, sól, ekstrakt
słodu , koncentrat soku z buraka, aromaty, jęczmiennego, olej rzepakowy (gluten, jajka)
- ziemniaki z koperkiem 110 g
- surówka z marchewki z jogurtem 90 g składniki: marchewka, brzoskwinia, jogurt: śmietanka,
żywe kultury bakterii ( mleko)
- napój jabłko – mięta 230 ml składniki: woda, sok jabłkowy 100%, mięta cukier 2 g
Podwieczorek:
- ciasto jogurtowe z owocami 70 g składniki: mąka pszenna, cukier, skrobia pszenna,
serwatka, kukurydziana skrobia modyfikowana, jogurt w proszku, emulgator E 471, naturalny
aromat cytrynowy, sól, owoce (gluten, mleko)
- herbata owocowa 230 ml składniki: woda, owoc maliny, hibiskus, owoc jabłka, aronii,
koncentrat soku malinowego, cukier 3 g