Jadłospis
Poniedziałek 02.06.2025 r.
Śniadanie:
- chleb pszenno-żytni z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże (gluten)
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: śmietanka, mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- kiełbasa żywiecka podsuszana 30 g składniki: mięso wieprzowe, woda, sól, emulsja kolagenowa, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizator E 451, substancja zagęszczająca 407, przyprawy, błonnik pszenny, ekstrakty roślinne cukier gronowy, wzmacniacz smaku 621, regulator kwasowości E 262, substancja konserwująca E 250 (gluten, gorczyca)
- papryka czerwona 20 g
- kawa zbożowa na mleku z miodem 220 ml składniki: mleko 2% z laktozą, kawa, cykoria, żyto prażone, miód 3 g (gluten, mleko)
- mandarynka
Obiad:
- zupa ogórkowa z ziemniakami 250g składniki: woda, mięso w/p, ogórki kiszone, ziemniaki, seler, marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, śmietana: śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii, natka pietruszki (seler, soja, gluten, mleko)
- placki z jabłkami 180 g składniki: jabłka , mąka pszenna, jajka , mleko, cukier 2 g, olej rzepakowy, wanilia (mleko, gluten, jajka)
- sok owocowy 100% 200 ml
Podwieczorek:
- chleb pszenno-żytni z ziarnami masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- jajko krojone 30 g (jajko)
- ogórek zielony 20 g
- herbata czarna z cytryną 200g składniki: napar z herbaty czarnej, cytryna, cukier 2 g
Wtorek 03.06.2025 r.
Śniadanie:
- chleb pszenno-żytni z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże (gluten)
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko)
- szynka biała 25 g składniki: mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, białko zwierzęce, białko sojowe, stabilizator E451, błonnik pszenny, aromaty, regulator kwasowości, substancja konserwująca E250 (gluten, gorczyca, seler, soja)
- pomidor 20 g
- mleko 220 ml (mleko)
- banan
Obiad:
- zupa warzywna z groszkiem zielonym 250 g składniki: woda, selera, marchewka, brokuł, kalafior, groszek zielony, ziemniaki, pietruszka, por, ziele angielskie, zielona pietruszka, pieprz, sól morska, śmietana: śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii
(gluten, mleko, seler) - gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 110 g składniki: szynka w/p, bułka, ryż, kasza manna, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól morska, pieprz czarny, mąka pszenna, olej rzepakowy (gluten, soja, sezam)
- kasza bulgur 35 g
- sałata w sosie jogurtowym 80 g składniki: sałata, jogurt typu greckiego: śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii, cukier 1 g (mleko)
- kompot owocowy 230 ml składniki: woda, owoce mrożone, miód 3g
Podwieczorek:
- bułeczka maślana z masłem z dżemem 30 g składniki: mąka pszenna, woda, sól, jaja, margaryna, drożdże, cukier, środek do przetwarzania mąki Saturnus (mąka pszenna – emulgator E 472 e, mąka sojowa, kwas askorbinowy, enzymy, miód 2 g (gluten, jaja, soja, sezam)
- dżem wiśniowy 20 g składniki: wiśnie, cukier, woda, substancja żelująca – regulator kwasowość
- herbata czarna z cytryną 200 g składniki: napar z herbaty czarnej, cytryna, cukier 2 g
Środa 04.06.2025 r.
Śniadanie:
- chleb pszenno-żytni z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże (gluten)
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko)
- parówka drobiowa na ciepło 20 g składniki: mięso drobiowe, woda, sól, emulsja kolagenowa, stabilizator E 451, przyprawy, błonniki: grochowy, sojowy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacze: E 316, E 315, ekstrakt drożdży, regulator kwasowości E 262, substancja konserwująca 250 (gluten, gorczyca, soja)
- ogórek małosolny 20 g
- keczup
- kakao naturalne na mleku 230 ml składniki: mleko spożywcze 2%, kakao, cukier 3 g (mleko łącznie z laktozą, soja, gluten, cynamon)
- jabłko
Obiad:
- zupa grysikowa z natką pietruszki 250 g składniki: woda, mięso drobiowe, seler, marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, natka pietruszki (seler, soja, gluten)
- paluszki rybne 60 g składniki: filet z morszczuka, panier sypki, mąka pszenna, sól, drożdże, woda, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana (śladowe ilości skorupiaków, jaj, mleka, soi, selera, gorczycy)
- ziemniaki 110 g
- surówka z marchewką z brzoskwinią 80 g składniki: marchewka, brzoskwinia, cukier 0,5 g
- herbata owocowa 200 ml składniki: woda, dzika róża (44%), hibiskus, aromat, żurawina (0,5%), maltodekstryna, cukier 3 g
Podwieczorek:
- ciastka kruche 60 g składniki: mąka pszenna , woda, cukier, margaryna, mleko w proszku odtłuszczone, substancja konserwująca sorbinian potasu, sól, lecytyna sojowa, kwas cytrynowy, aromat , barwnik beta karoten, glukoza (gluten, soja)
- kisiel pomarańczowy 220 ml /wyrób własny/ składniki: woda, cukier 3 g, syrop pomarańczowy: syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, woda, regulator kwasowości : kwas cytrynowy, barwnik, karoteny, beta – apo 8 - karoteny, witamina C , witamina D, witamina B6, cynk, aromaty
Czwartek 05.06.2025 r.
Śniadanie:
- chleb pszenno-żytni z ziarnami masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (mleko)
- szynka gotowana z indyka 25 g składniki: filet z indyka, woda, sól, białko sojowe, stabilizator E451, substancja żelująca E 407, błonnik pszenny, bezglutenowy, białko zwierzęce wieprzowe, przeciwutleniacze E316, ekstrakty roślinne, aromaty, regulator kwasowości E 262, substancja konserwująca E250 (gluten, gorczyca)
- ogórek zielony 20 g
- bawarka z miodem składniki: mleko, herbata, miód 3 g (mleko)
- melon
Obiad:
- zupa zacierkowa z natką pietruszki 250 g składniki: woda, mięso drobiowe, makaron zacierki: mąka pszenna, jaja, woda, marchewka, pietruszka, seler (seler), zielona pietruszka, pieprz, sól morska (gluten, soja, sezam)
- kotlet mielony duszony 70 g składniki: mięso szynka w/p, sól, pieprz, jajka, cebula, bułka, buka tarta, olej rzepakowy (gluten, jaja)
- ziemniaki z koperkiem 110g
- marchewka zasmażana na ciepło 90 g składniki: marchewka, masło, mąka pszenna, sól morska, cukier 1 g (mleko, gluten)
- kompot wiśniowy 230ml składniki: woda, wiśnie , cukier 2 g
Podwieczorek
- chleb pszenno-żytni z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże (gluten)
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko)
- serek Łaciaty 25 g składniki: ser twarogowy odtłuszczony, mleko w proszku, sól, regulator kwasowości, naturalny aromat (mleko)
- pomidor 20 g
- herbata z cytryną z cukrem 2 g
Piątek 06.05.2025 r.
Śniadanie:
- kasza manna na mleku z żurawiną 250 g składniki: mleko 2% z laktozą, kasza manna, żurawina suszona (mleko, gluten, dwutlenek siarki)
- chleb pszenno-żytni z ziarnami masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren
- masło Zambrowskie 2,5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko)
- szynka wiejska 20 g składniki: mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, białko zwierzęce, białko sojowe, stabilizator E 451, błonnik pszenny, aromaty, regulator kwasowości, substancja konserwująca E 250 (gluten, gorczyca, seler, soja)
- rzodkiewka 20 g
- truskawki
Obiad:
- zupa fasolowa z ziemniakami 220 g składniki: woda, mięso w/p, fasola zielona, ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler (seler), por, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, zielona pietruszka, sól morska, śmietana: śmietana: śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii (gluten, soja, sezam)
- spaghetti 110 g składniki: mięso w/p, pomidory, marchewka, mix przypraw (gluten, seler, soja)
- makaron pełnoziarnisty 40 g składniki: pełnoziarnista pszenica durum, błonnik owsiany, woda ( gluten)
- ananas 70 g
- napój malinowy 230 ml składniki: woda, sok malinowy
Podwieczorek:
- chrupki kukurydziane 15 g (grys kukurydziany)
- jogurt owocowy 115 g składniki: mleko odtłuszczone, serwatka, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii, aromat, proszek truskawkowy, barwnik (gluten, jaja, mleko)
Z niezależnych od nas przyczyn jadłospis w danym dniu może ulec zmianie, za co przepraszamy.